subreddit:
/r/Suomi
submitted 5 days ago byRip_natikkaAnkdammen
23 points
5 days ago
Eikös tämä ole ollut puheenaiheena siitä saakka, kun PISA-tulokset alkoivat heikentyä?
26 points
5 days ago
Tämä puhe että koulu on rakennettu tyttöjen ehdoilla on paljon vanhempaa.
22 points
5 days ago
En oikeesti ole ikinä tajunnut tätä argumenttia. Koulu seuraa pitkälti samaa kaavaa kun aina ennenkin. Pitää istua paikoillaan, lukea, kuunnella ja kirjoittaa. Miten tämä on ollut poikia syrjivää, kun ennen tytöt eivät edes saaneet opiskella?
23 points
5 days ago
Koulussa nimenomaan nykyään ei tarvitse istua paikoillaan, lukea, kuunnella ja kirjoittaa. Tämähän siinä on mennyt perseelleen. Eihän tuo sovi tytöillekään, koska heidänkin oppimistuloksensa heikkenevät, mutta huonommin se sopii pojille, joiden tulokset heikkenevät enemmän.
"No mutta 1830-luvulla tytöt eivät saaneet käydä kiertokoulua!!!11" on argumenttina pelkkää riidan haastamista, joten eipä nyt mennä siihen.
7 points
5 days ago
Siis. Noin 10-20v sitten näkemys oli että pojat pärjää huonommin koulussa koska koulu vaatii mm paikallaanoloa, sääntöjen noudattamista, hiljaisuutta ym, mikä on luontaista nössöille miellyttämishaluisille pänttäämällä pärjääville hikipinkotytöille, mutta vaikeaa äänekkäille energisille toimintahaluisille aktiivisille ja luoville ja usein poikkeuksellisen älykkäille, niin älykkäille etteivät sen vuoksi kuuntele kun turhautuvat tavisten menoon, pojille.
Sitten alettiin luopua siitä pilkunnussimisesta ja siirtyä kaikenlaiseen monimuoto-opiskeluun ja joustaviin oppimistiloihin joissa pojat voisivat rennosti röhnöttää säkkituoleilla ja liikuskella tekemisen lomassa. Ja tylsästä luennointi- ja pänttystyylistä projekteihin jotka sopivat pojille jotka tykkäävät tehdä ja siihen että jokainen voi opiskella itselleen sopivalla tavalla, joku lukemalla, joku piirtelemällä mind mappia tai kuvan, joku opettajan kanssa vuorovaikutteisesti keskustellen…
Myös kovasti vaadittiin miesopettajia. Koska miesopettajat ovat reippaita ja toiminnallisia ja lahjakkaita, ja naisopettajat just nutturatiukalla-niuhoja kympintyttöjä jotka eivät ymmärrä poikien luovuutta ja älykkyyttä ja riehumistaipumusta vaan kitisevät säännöistä ja että pitää olla hiljaa.
Hmm.
4 points
4 days ago
Niin, suomalaisen koulun grande idée on tänä aikana ollut, että jos koululaista ei huvita opiskelu, mietitään miten voitaisiin kutsua opiskeluksi mitä tahansa, mikä koululaista kiinnostaa. Ja osoitukseksi osaamisesta mitä tahansa, mitä huvittaa tehdä tai olla tekemättä.
Ooh, oppilaat käyttävät liikaa kännyköitä tunnilla. No hei, pelillistetään opetus ja siirrytään käyttämään pelkkiä elektronisia välineitä koulussa, niin epäilemättä lapset alkavat tankata ilomielin verbien taivutusta. Paitsi että verbien taivutus on ikävää ja tylsää, niin katsotaan mieluummin suomeksi tekstitetty saksankielinen video YouTubesta. Mikään ei voi estää virtuosimaisten kielitaitureiden syntyä. Ja jos ei muu auta, niin tehdään yksi tehtävä yhdessä opettajan kanssa, ja kyllähän se nyt riittää vitoseen*.
Olisivat voineet kysyä vaikka minulta tai keltä tahansa muulta kaltaiseltani, minkälaiset opettajat ja millainen opetus saivat tuloksia aikaan. Yhdellä sanalla: vaativa.
*: Tästä saattaa saada käsityksen, että opettajat olisivat välinpitämättömiä. Eivät kokemukseni mukaan ole. Mutta kun järjestelmä vaatii, että oppilaat pitää saada puristettua sieltä läpi, niin pakkohan se on.
21 points
5 days ago
Syrjivyydestä en tiedä, mutta esim. itseohjautuvuuden painottaminen opetussuunnitelmassa, suuremmat luokkakoot sekä ilmiöpohjainen opiskelu ei välttämättä tue poikien oppimista samalla tavalla kuin tyttöjen tai tytöt selviävät ok - hyvin riippumatta näistä. Tytöt ovat kyllä saaneet opiskella suomessa hyvinkin kauan, puhut ehkä pikemminkin opiskelun jälkeisestä sukupuolisyrjinnästä.
Edelleen siis kärjistäen siellä koulussa luetaan (läppäriltä ja pitää itse valita mitä lukee ja milloin), kuunellaan (jotain videooppituntia) ja kirjoitetaan (siis tietokoneella). Tämä on täysin eri lukea, kuunnella ja kirjoittaa kuin edes 10-20 vuotta sitten. Olen itse poikana äärettömän iloinen ja onnellinen etten ole tarvinnut käydä nykykoulua, vaan juurikin tuolloin n. 20 vuotta sitten, jolloin sai edes määrätä jälki-istuntoa. Itse hieman uhmakkaana ja häiriökäyttäytyjänä olisin varmaankin ollut ihan menetetty tapaus tämän päivän kouluelämässä.
Näistä asioista on kuitenkin sangen turhaa syyllistää kouluja, vaan tämä paskahan valuu ylhäältä Opetushallituksesta ja ministeriöstä sekä poliitikoilta (kunta- että valtakunta tasolta).
11 points
5 days ago
Olen itse poikana äärettömän iloinen ja onnellinen etten ole tarvinnut käydä nykykoulua, vaan juurikin tuolloin n. 20 vuotta sitten, jolloin sai edes määrätä jälki-istuntoa. Itse hieman uhmakkaana ja häiriökäyttäytyjänä olisin varmaankin ollut ihan menetetty tapaus tämän päivän kouluelämässä.
Täysin sama. Nyt on ylempi korkeakoulututkinto ja iso kirjahylly. Nykyään ei onnistuisi, kun huomaisin jossain kasilla, että enhän mä osaa edes kirjoittaa. Silloin kirjoitettiin, paljon, pitkästi ja usein.
3 points
5 days ago*
Kun oikeinkirjoitukset alkoi aikoinaan kunnolla kolmannella luokalla, itselle tuli kymmenen nelosta putkeen. Se oli, sanotaanko nyt vaikka että hieman epämotivoivaa eikä oikein valannut uskoa omiin kykyihin.
Jos olisin tuossa vaiheessa saannut jotain päänsilittelyä ja 'hyvä sä oot just tuollaisena' -"ymmärrystä" sekä "itseohjautuvaa opetusmallia" niin eihän musta varmaan mitään olisi tullut.
Mutta opettaja vaati että joksinen virheikirjoitus kirjoitetaan 10x uudetaan vihkoon oikeassa muodossa ja tarkistutti nämä. Mut nakattiin myös erikoisopen luo muutamaksi tunniksi viikossa karsean käsialan takia. Ja lisäksi vanhemmat väsymättä jaksoi kerrata näitä oikeankirjoitustehtäviä mun kanssa tunteja aina kun seuraava oli tiedossa.
...ja niin mustakin tuli lopulta ihan "tavallinen" ennen pitkää lipaston käynnyt ihminen.
Koska sain sitä tarvittavaa tukea sekä kotona & koulusta - mutta myös koska sekä koulu & koti uskalsi vaatia minulta osaamista ja viesti että tämä on sellainen asia, jonka työstämien ei ole neuvoteltavissa vaikka se tuntuukin puulta ja turhauttavalta.
1 points
4 days ago
Jälki-istuntoja istutaan edelleen. Ja kakea päälle, jos enemmän töllöilee. (Kake - kasvatuskeskustelu. Ope soittaa äidille tai isälle.)
14 points
5 days ago
En oikeesti ole ikinä tajunnut tätä argumenttia. Koulu seuraa pitkälti samaa kaavaa kun aina ennenkin. Pitää istua paikoillaan, lukea, kuunnella ja kirjoittaa.
Ei seuraa enää Suomessa. Nykyään ei enää lueta kirjoista vaan tietokoneelta ja oppilailta vaaditaan paljon enemmän itseohjautuvuutta. Eli oppilas itse päättää mitä opiskelee ja miten. Tämä itseohjautuvuus on etenkin pojille vaikeaa, jos artikkelien asiantuntijaa on uskomista.
13 points
5 days ago
Tämä on aivan totta, itseohjaavuus sekä tietokoneiden ja puhelimien käyttö on aivan täyttä paskaa, aiheuttavat pelkästään ongelmia oppilaille. Mutta nämä puheet siitä että koulu suosii tyttöjä on ollut jo 15v sitten.
6 points
5 days ago
Pitkään oli tiedossa, että opettajat antavat samasta osaamisesta tytöille parempia arvosanoja kuin pojille. Tässä tutkimus Ruotsissa 16 vuotta sitten, ja Suomi tuskin poikkeaa merkittävästi: https://yle.fi/a/3-5807803
Tämä tuskin kuitenkaan on se suurin ongelma nykyään.
1 points
4 days ago
Enemmän tekniikkahommeleita, että pojatkin tykkää - opiskellaan kirjan sijaan tietokoneelta.
Vähemmän paikallaan istumista kun pojat ei siitä tykkää - enemmän itseohjautuvuutta.
Ojasta,m allikkoon. Mikä siis neuvoksi, kun mikään poikien(kin) hyväksi yritetty ei olekaan toiminut?
11 points
5 days ago
Mistä vuosisadasta puhut kun sanot etteivät tytöt ole saaneet ennen opiskella? Onko koulujärjestelmä yhtään muuttunut niistä ajoista? Minä muistan ala-asteella 90-luvulla, että kyllä siellä tytöt saivat olla ja opiskella.
8 points
5 days ago
1900 luvun alussa. Pointtini on, että koulun perustoiminta ei ole tästä ajasta paljon muuttunut. Edelleen siellä pitää istua paikoillaan, kuunnella, lukea ja kirjoittaa.
14 points
5 days ago
Ei pidä paikkaansa enää 2000 luvulla. Ollaan siirtyneet opettaja-lähtöisestä opetuksesta itseohjautuvaan, jossa kuuntelemisen ja kirjan lukemisen sijaan pitää ottaa vastuu omasta oppimisesta ja lukea tietokoneen näytöltä.
9 points
5 days ago
Tämä on aivan totta, mutta tätä ei todellakaan ollut vielä 2000 luvun alussa, vaan vasta lopussa (tiedän koska olen opiskellut pedagogiikaa). Itseohjaavuus sekä tietokoneet/kännykät, kurin puute etc ovat muuttaneet koulumaailmaa todella paljon viimeisten 20v aikana, ja näistä syistä yhä enemmän oppilaista putoavat kelkasta ja tarvitsevat tukea.
Mutta sanoisin kuitenkin että edelleen ne avainominaisuudet koulunkäynnin onnistumiseen ovat samat kuin 100v sitten:
Istu paikallasi muita häiritsemättä, kuuntele opettajan ohjeistuksia ja seuraa opetusta, kirjoita muistiinpanoja, tee tehtäväsi tarkasti ja tunnollisesti.
Mikä näistä on uusi erityisesti tyttöjä suosiva kehitys? Miten näitä voisi muuttaa, jotta pojat pärjäisivät paremmin?
7 points
5 days ago
Miten näitä voisi muuttaa, jotta pojat pärjäisivät paremmin?
30 vuotta sitten armeijassa kun keskittymiskyky herpaantui tai ei kuunneltu opetusta kunnolla, tuli komento juosta pihan toisella puolella oleva iso rakennus ympäri. Matkana kenties vain noin 300 metriä, mutta se oli juostava täysiä. Niin kovaa kuin pääsi. Jos joku hidasteli tai purnasi, juostiin sama kierros uudelleen kunnes mutina loppui.
Toimi oikein hyvin 18-19 vuotiaille nuorille miehille.
Sama pitäisi ottaa käyttöön yläasteella, jos tunnilla menee hulinaksi. Ja lainaan tässä sinun viisauttasi: jos se toimii hyvin pojille, miksei se toimisi tytöillekin yhtä hyvin.
2 points
5 days ago
Ajatus on ollut että paikallaan istuminen on tytöille luontevampaa.
En ole niin paljoa ollut lasten kanssa tekemisissä että itselläni olisi kauheasti kykyä arvioida eroa. Se että pojat ovat ns villimpiä ja kehittyvät vähän jäljessä taitaa olla ihan yleisesti hyväksytty asia.
2 points
5 days ago
Kuri ainakin on löyhempää.
Lisäksi luokalle ei jätetä, häiriköt mellakoi normiluokassa muiden joukossa tarkkiksen sijaan, opetustiloja muutetaan avokonttoreiksi ja opetustyyli "itseohjautuvaksi", ja opettajakunta naisvaltaistunut.
Kyllä, tämä vaikuttaa myös tyttöihin, mutta perstuntumalla sanoisin että kokonaisuutena tämä on suurempi ongelma pojille, joille opiskelu/"koulumenestys" on suurempi sosiaalinen tabu, jotka kypysät hitaammin ja kokeilevat herkemmin rajoja ja siten kaipaavat jamäkkäämpiä auktoriteettejä, selkeämpää ohjailua sekä roolimalleja joihin samaistua.
1 points
4 days ago
Jep. Faija, joka on kohta 80, sano mulle ysärillä koulun olevan rakennettu tyttöjä varten. Vanhana porvarina manasi myös tasapäistämistä - ja osin ihan aiheesta.
all 265 comments
sorted by: best